Κυκλοφόρησε η 9η έκδοση της Χαμένης Τάξης του Νίκου Δήμου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη η 9η έκδοση της Χαμένης Τάξης του Νίκου Δήμου, του εμβληματικού δοκιμίου του για την παντελή απουσία μίας οργανωμένης αστικής τάξης στην Ελλάδα και τα δεινά που αυτή προκάλεσε.

Περισσότερες πληροφορίες στην σημερινή ανάρτηση του Νίκου Δήμου στο δημοφιλές μπλογκ του doncat, καθώς και παρακάτω:
http://doncat.blogspot.gr/2017/05/blog-post_3.html

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Πρώτος ο Νίκος Δήμου είχε διατυπώσει σε αυτό το δοκίμιο του 1985 τη θέση ότι η κακοδαιμονία της Ελλάδας δεν οφείλεται στους αστούς (όπως έλεγε τότε η Αριστερά) αλλά στην παντελή απουσία μίας οργανωμένης αστικής τάξης. Την άποψη για την αδυναμία και σχεδόν ανυπαρξία της αστικής μας τάξης ανέπτυξε μερικά χρόνια αργότερα και ο σημαντικός και πρόωρα χαμένος Παναγιώτης Κονδύλης.

Το δοκίμιο αυτό ανατυπώθηκε πολλές φορές (αυτή είναι η ένατη έκδοση) διότι όχι μόνο διατήρησε τη σημασία του, αλλά σήμερα, χάρη στην κρίση, απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη επικαιρότητα.

- “Από όλα τα βιβλία που μου έτυχε να συμβουλευτώ για τη σύγχρονη Ελλάδα, η Χαμένη τάξη του Ν. Δ. είναι χωρίς δισταγμό το πιο διαφωτιστικό σχετικά με την κοινωνική και πολιτισμική διαδρομή που οδήγησε στη σημερινή ελληνική κρίση”. (Dionysios Dervis-Bournias, Huffington Post, France)

- “Γραμμένο σε ύφος πικρό, οργίλο και σαρκαστικό, δίνει την εντύπωση ενός pamphlet. Ωστόσο οι στοχαστικές και θεμελιωμένες παρατηρήσεις του αναιρούν τον χαρακτήρα αυτό”. (Τέρπος Πηλείδης, Τέχνη)

Leave a Reply