Κείμενο του Γιώργου Παυλόπουλου

Στο νέο Telegram ο Γιώργος Παυλόπουλος μας ξαναθυμίζει την Αποζημίωση, το πρώτο κείμενο που έγραψε στο Βερολίνο, στα τέλη Μαρτίου του 2010, και το οποίο δημοσιεύθηκε δυόμιση χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2012, στο μαλτέζικο περιοδικό Schlock, στα αγγλικά. Για να διαβάσετε το κείμενο στα ελληνικά δείτε εδώ:

http://us3.campaign-archive2.com/?u=f7bae7469f18c064ca9adeb22&id=51b64cf9db&e=72a27d1760

Και στα αγγλικά εδώ:
http://www.schlockmagazine.net/2012/12/09/compensation/

“Η Αποζημίωση ήταν το πρώτο κείμενο που έγραψα στο Βερολίνο. Ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου του 2010 και δημοσιεύθηκε δυόμιση χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2012, στο μαλτέζικο περιοδικό Schlock, στα αγγλικά*. Μολονότι θα μπορούσα σήμερα να κάνω αρκετές διορθώσεις, προτίμησα να μην αλλάξω τίποτα προκειμένου να διατηρήσω τη φρεσκάδα του διηγήματος αλλά και τον εξωτισμό που αναζητούσα τότε σε μια καινούργια πόλη. Η κατανόηση του Βερολίνου μοιάζει μάλλον ελλιπής και το βάρος πέφτει στην καθημερινότητα σχετικά ανέμελων χαρακτήρων. Διαβάζοντάς το, νιώθω να επιστρέφω στην εισαγωγική μου περίοδο στο Βερολίνο, μια εποχή κατά την οποία η οικονομική κρίση δεν είχε ακόμα χτυπήσει την Ελλάδα.

Το μόνο που έκανα εκείνους τους πρώτους μήνες στο Βερολίνο ήταν να εξερευνώ την πόλη και να καταγράφω όσα παρατηρούσα. Παράλληλα, έκανα τις τελευταίες διορθώσεις στον Ατμό, το δεύτερό μου μυθιστόρημα, το οποίο θα εκδιδόταν τον Σεπτέμβριο του 2010 από τα Ελληνικά Γράμματα. Είχα χρειαστεί πάνω από τρία χρόνια για να γράψω τον Ατμό (τέλη 2005-αρχές 2009) κι ανυπομονούσα για την έκδοσή του. Όταν τον Αύγουστο του 2010 με ειδοποίησαν ότι τα Ελληνικά Γράμματα κλείνουν, κατάλαβα για πρώτη φόρα ότι η Ελλάδα που ήξερα είχε τελειώσει.

Ο Ατμός (εκδ. Κέδρος)**, όπως και Η Αποζημίωση, εκδόθηκε δυόμιση χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, τον Μάιο του 2011. Μολονότι η φόρμα, η μορφή και η θεματική των δύο κειμένων είναι εντελώς διαφορετική, στο μυαλό μου είναι πάντοτε συνδεδεμένα. Σηματοδοτούν τη μετάβαση από τη μια πόλη στην άλλη καθώς και το πέρασμα από μια περίοδο σχετικής κοινωνικής ευημερίας στα μίζερα χρόνια της κρίσης. Στο τέλος κάθε ατομικής μου αναζήτησης απομένουν μέσα μου δυο τίτλοι: ο Ατμός κι η Αποζημίωση. Αναρωτιέμαι αν όλα γύρω μας σύντομα θα εξατμιστούν ή αν θα υπάρξει κάποιου τύπου αποζημίωση για τα όσα ζούμε.

Γ.Π., Βερολίνο, 22 Μαρτίου 2016″

Illustration: Mariza Dunham Gaspar

Leave a Reply