Δημοσίευση αποσπάσματος από το “Καπιταλισμού εγκώμιον και άλλες σάτιρες” στην Book Press

Parousiasi Dimou

Διαβάστε στην Book Press δημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Νίκου Δήμου “Καπιταλισμού εγκώμιον και άλλες σάτιρες” (Πατάκης) με αφορμή εκδήλωση-συνάντηση με τον συγγραφέα, την Πέμπτη, 5 Μαρτίου στον Ιανό.

“Η σάτιρα είναι το αντίστροφο του λυρισμού – δεν την διέπει τρυφερότητα και αγάπη, αλλά οργή και μίσος. Η πρώτες μας πληροφορίες για τους γενάρχες της, τον Αρχίλοχο και τον Ιππώνακτα, είναι ότι οι στίχοι τους σκότωναν. Με την χολή του ο Αρχίλοχος ανάγκασε τον Λυκάμβη και τις κόρες του να απαγχονιστούν, ενώ την ίδια μοίρα είχαν ο γλύπτης Βούπαλος και ο αδελφός του όταν δέχθηκαν τα σατιρικά βέλη του Ιππώνακτα.

Ο σατιρικός είναι ίσως πιο ευαίσθητος κι από τον λυρικό – και γι αυτό η ευαισθησία του γίνεται πίκρα και οργή. Άλλωστε έχουμε μεγάλους λυρικούς που έγραψαν κορυφαία σάτιρα. Εκτός από τους δύο αρχαίους που αναφέραμε, ας θυμηθούμε τους πιο κοντινούς μας Σολωμό, Παλαμά, Βάρναλη, Καρυωτάκη, Σεφέρη….”

Περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.bookpress.gr/prodimosieuseis/dokimia-meletes/dimou-nikos-patakis-kapitalismou-egkomion-dimosiefsi

Generation Hangover: A Handbook for Combating Reactionaries by Raphaël Glucksmann

thumb

Είμαστε χαρούμενοι που εκπροσωπούμε ένα τόσο επίκαιρο και ξεχωριστό βιβλίο στην Ελλάδα:

** Generation Hangover. A Handbook for Combating Reactionaries by Raphaël Glucksmann
(Original title: Génération gueule de bois. Manuel de lutte contre les réacs) Allary Editions – February 2015 – 170 pp. – Essay

Από την Αραβική Άνοιξη και το ουκρανικό κίνημα του Μαϊντάν μέχρι τις διαδηλώσεις “Je suis Charlie”, εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι, ανένταχτοι, χωρίς ιδεολογία ή αρχηγό, δόγμα και πρόγραμμα, βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα.

Παρόλα αυτά, υποστηρίζει ο χαρισματικός δημοσιογράφος/συγγραφέας, Raphaël Glucksmann, για περισσότερα από 70 χρόνια υπήρξαμε τεμπέληδες δημοκράτες και μαλθακοί ουμανιστές που τώρα ξυπνούν άσχημα μετά από ένα μεγάλο μεθύσι.

Πρέπει να μάθουμε να υποστηρίζουμε τη δημοκρατία, να βγούμε στην αρένα και να πολεμήσουμε. Είμαστε όμως έτοιμοι για τη μάχη που έρχεται; Και που θα βρούμε τις λύσεις;

O συγγραφέας μας προτρέπει να αναζητήσουμε τις λύσεις στις διαδηλώσεις και τις επαναστάσεις εποχής μας, και να το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα γιατί ο χρόνος μας δυστυχώς λιγοστεύει.

Ο τριανταπεντάχρονος Glucksmann έζησε από πρώτο χέρι πολλές επαναστάσεις στην εντυπωσιακή μέχρι τώρα πορεία του: εργάστηκε στα 20 του ως δημοσιογράφος σε αλγερινή εφημερίδα σε ταραχώδη περίοδο για τη χώρα, παρακολούθησε από κοντά την Επανάσταση των Ρόδων στην Γεωργία το 2003 (όπου χρημάτισε σύμβουλος του Γεωργιανού Προέδρου, Mikheil Saakashvili) και έζησε την Πορτοκαλί Επανάσταση στην Ουκρανία (2004). Το 2013 επέστρεψε στην Ουκρανία, έλαβε μέρος στο κίνημα του EuroMaidan, και εργάστηκε ως σύμβουλος των Vitali Klitschko και Yulia Tymoshenko.

Το βιβλίο -αν και δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στη Γαλλία- απασχολεί ήδη τα διεθνή μέσα, όπως την Corriere della Sera στην Ιταλία:http://superdupont.corriere.it/2015/02/16/raphael-glucksmann-contro-i-reazionari/

Περισσότερα εδώ: http://catalog.2seasagency.com/book/generation-hangover-generation-gueule-de-bois/

Η Οντέτ Βαρών-Βασάρ σε συζήτηση με θέμα «Ολοκαύτωμα και Μνήμη»

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η ιστορικός, καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Οντέτ Βαρών-Βασάρ, θα συμμετάσχει στη συζήτηση «Ολοκαύτωμα και Μνήμη» που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 3 Μαρτίου, 2015.

Σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο.

Ομιλητές:
Annette Wieviorka, Ιστορικός, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας
Mark Weitzman, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, Simon Wiesenthal Center
Πρόεδρος της Επιτροπής για την Άρνηση του Ολοκαυτώματος και τον Αντισημιτισμό, International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA)
Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Ιστορικός, Καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Το πάνελ εξετάζει το φαινόμενο του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη και την Ελλάδα, τη γέννησή του μέσα από το υπόβαθρο του Αντισημιτισμού και τη σημερινή κατάσταση, και το ζήτημα της ωρίμανσης της μνήμης και των πολιτικών μνημόνευσης παλαιότερα και σήμερα.

Με ταυτόχρονη μετάφραση.

http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=2467

Miriam Frank in The Irish Times

Miriam Frank cover

“Reading sharpened my understanding of human behaviour.”

The wonderful, Miriam Frank, author of ‘My Innocent Absence: Tales from a Nomadic Childhood,’ talks to the Irish Times about the books which inspired her during her nomadic life.

The Greek edition of ‘My Innocent Absence’ is forthcoming (Kapon Editions).Please note that the Ersilia Literary Agency represents world rights except World English.

http://www.irishtimes.com/culture/books/miriam-frank-reading-sharpened-my-understanding-of-human-behaviour-1.2075486

“Το διάβασμα μου επέτρεψε να κατανοήσω καλύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά”.

Η υπέροχη Μίριαμ Φράνκ, συγγραφέας του βιβλίου, ‘My Innocent Absence: Tales from a Nomadic Childhood’ μιλάει στους Times της Ιρλανδίας για τα βιβλία που την ενέμπνευσαν στη νομαδική ζωή της.

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015 από τις Εκδόσεις Καπόν. Το Ersilia Literary Agency εκπροσωπεί το βιβλίο σε όλον τον κόσμο εκτός των αγγλόφωνων χωρών.

http://www.irishtimes.com/culture/books/miriam-frank-reading-sharpened-my-understanding-of-human-behaviour-1.2075486

Σειρά διαλέξεων από τον Νίκο Δήμου στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

nikos dimou photo

Ορθολογισμός και Επιστήμη
Σειρά διαλέξεων από τον Νίκο Δήμου στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα.
Παρασκευή 6, 13, 20 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2015, στις 7:30 μ.μ.

Ορθολογισμός και επιστήμη. Δύο έννοιες ταυτόσημες. Ο ορθός λόγοςοργανώνει τη σκέψη και τη ζωή μας. Η επιστήμη, δουλεύοντας ορθολογικά, ερμηνεύει, φωτίζει, εξηγεί, θεραπεύει και, μαζί με την τεχνολογία, εφευρίσκει πράγματα που αλλάζουν, ευκολύνουν και πλουτίζουν τη ζωή.
Δύο έννοιες που λείπουν από τη σημερινή Ελλάδα. Η ζωή μας είναι ανορθολογική: ανοργάνωτη, γραφειοκρατική, χαοτική, ταλαιπωριακή. Καταναλώνουμε πολλά ανορθολογικά προϊόντα από αστρολογικά περιοδικά μέχρι θεωρίες συνωμοσίας.

Για τα θέματα αυτά, τόσο τα θεωρητικά όσο και τα πρακτικά, θα μιλήσει ο Νίκος Δήμου, σε μια σειρά τεσσάρων διαλέξεων, ενώ θα υπάρξει και ανοιχτός διάλογος με το κοινό.

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων, πριν από κάθε διάλεξη, η αγορά βιβλίου/ων ελάχιστης αξίας 9 ευρώ από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

http://www.metaixmio.gr/dialexeis_nikos_dimou/

Photo: Vladimir Rys

Συνάντηση με τον ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ στον Ιανό

Dimou53

Ο IANOS και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας προσκαλούν την Πέμπτη 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 και ώρα 20:30 στον χώρο του βιβλιοπωλείου
σε μια συνάντηση με τον ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ με αφορμή το νέο του βιβλίο,
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΑΤΙΡΕΣ.

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ:
http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=698804

George Pavlopoulos in diablog.eu / O Γιώργος Παυλόπουλος στο diablog.eu

G Pavlopoulos photo

You can now read Γιώργος Παυλόπουλος – George Pavlopoulos’ short story, “Top Ware Top Preise – Τα καλύτερα είδη στις καλύτερες τιμές”, translated into German by Nina Bungarten on our favourite Greek-German blog, diablog.eu:

http://diablog.eu/literatur/top-ware-top-preise/

Διαβάστε ένα νέο μικρό διήγημα του Γιώργου Παυλόπουλου με τίτλο, “Top Ware Top Preise – Τα καλύτερα είδη στις καλύτερες τιμές”, στο αγαπημένο μας ελληνογερμανικό μπλογκ, diablog.eu:

http://diablog.eu/el/logotechnia/amanda-michalopoulou-etsi-kanoun-oles/

Photo © Efi Logginou