Great review in English of Odette Varon-Vassard’s book, “The Emergence of a Difficult Memory: Texts on the Genocide of the Jews”

Odette-portrait

A very nice and in-depth review in English of Odette Varon-Vassard’s book, “The Emergence of a Difficult Memory: Texts on the Genocide of the Jews,” Athens: Estia, 2013 (2nd rev. ed.) in international online journal Historein.

Photo: © Odette Varon-Vassard.

O Χρήστος Οικονόμου παρουσιάζει το υπό έκδοση βιβλίο του

Ikonomou

O Χρήστος Οικονόμου παρουσιάζει το υπό έκδοση βιβλίο του “Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα” στο “Ανοιχτό βιβλίο” της Εφημερίδας των Συντακτών:

“Το «Καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα» είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας διηγημάτων που διαδραματίζονται σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν είναι, κατά κύριο λόγο, εσωτερικοί μετανάστες — άνθρωποι, δηλαδή, που τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν αναγκαστικά την Αθήνα ή άλλες μεγάλες πόλεις και εγκαταστάθηκαν στο νησί, πασχίζοντας να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους. Στην προσπάθειά τους αυτή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους ντόπιους κατοίκους, που υποδέχονται με διόλου φιλόξενα αισθήματα τους «ξενομπάτες», θα θέσουν σε δοκιμασία τις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ θα κληθούν να αναμετρηθούν όχι μόνο με τα φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά και με τον φόβο και την αγωνία για το μέλλον.

Ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο πριν από τέσσερα χρόνια. Προσπάθησα να δουλέψω με επιμονή και πίστη. Πίστη στον μύθο που αφηγούμαι και, κυρίως, στα πρόσωπα που ενσαρκώνουν τον μύθο. Πίστη σε μια λογοτεχνία που δεν ανακαλύπτει το νόημα, αλλά το δημιουργεί. Πίστη σε μια λογοτεχνία που εξακολουθεί να απορεί, να συμπάσχει, να αντικρίζει κατάματα την τραγικότητα, το μυστήριο και τις αντιφάσεις της σύγχρονης ζωής. Πίστη σε μια λογοτεχνία εξωστρεφή, που αποκηρύσσει την αυταρέσκεια, τη ρηχότητα και τον κομφορμισμό, που συναρμόζει την αμεσότητα με τον στοχασμό, που αποφεύγει τις εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα. Πίστη σε μια λογοτεχνία που αντιλαμβάνεται ότι αυτό που ονομάζουμε ελληνικότητα δεν είναι προνόμιο, καθήκον ή κατάρα, αλλά μια ιδιαίτερη εκδοχή της ανθρώπινης κατάστασης. Και, τέλος, πίστη σε μια λογοτεχνία που δεν διεκδικεί απλώς τον ρόλο του σεισμογράφου ή του σεισμολόγου, αλλά θέλει να γίνει η ίδια ο σεισμός.”

Photo:  © Christos Ikonomou.

Eπανέκδοση του ”Παρ’ όλα αυτά” του Νίκου Δήμου από τις Εκδόσεις Πατάκη

9434

Με χαρά σας ανακοινώνουμε την επανέκδοση του βιβλίου ”Παρ’ όλα αυτά” του Νίκου Δήμου από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Από το δελτίο τύπου:

«Γι’ αυτούς –όπως εγώ– που κυλάνε χρόνια τώρα την πέτρα στον ανήφορο, τη βλέπουν πάλι να πέφτει και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν».

Είκοσι μικρά πεζά για την Απώλεια, την Ηδονή, την Τρέλα, τη Μοναξιά, τον Έρωτα, την Ποίηση και τον Θάνατο. Ένα βιβλίο στο όριο, τόσο φορτισμένο που κάθε του σελίδα πάλλεται.

Οι φίλοι του Νίκου Δήμου περίμεναν πολύν καιρό αυτή την επανέκδοση. Μία νέα γενιά μπορεί τώρα να απολαύσει το πιο τρυφερό, το πιο ανθρώπινο, το πιο προσωπικό βιβλίο του.

Όπως έγραψε ο ίδιος στο ndimou.gr:
«Το ξαναδιάβαζα για τις διορθώσεις – και ζήλευα τον άνθρωπο που ήμουν όταν το έγραφα…».

Ένα βίντεο για το μυθιστόρημα του Γιώργου Παυλόπουλου, Το Όριο και το Κύμα

VIDEO G Pavlopoulos

Ένα σύντομο βίντεο για το μυθιστόρημα του Γιώργου Παυλόπουλου, Το Όριο και το Κύμα, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ποταμός.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

“Όσο κι αν προσπαθεί να θυμηθεί τι έχει συμβεί, υπάρχει μια χαμένη δεκαετίαστη ζωή του. Ή μήπως είναι παραπάνω; Ο Κ. Κοντικιάδης, ιδιοκτήτης του Καφέ των Μόνων Ανθρώπων, περπατάει στην Αθήνα μια μέρα γενικής απεργίας. Πρέπει να παραδώσει ένα δέμα, το οποίο δε γνωρίζει τι περιέχει. Στη διαδρομή σκέφτεται τα κείμενα που του αφήνει στο καφέ ένας άγνωστος, ο οποίος φαίνεται να γνωρίζει πολλά: από τους ανθρώπους που συναναστρέφεται μέχρι τη φανταστική πόλη που χτίζει στο μυαλό του. Είναι άραγε αυτός που θα τον βοηθήσει να θυμηθεί; Αργά το απόγευμα, ο Κοντικιάδης θ’ αποκοιμηθεί παρά τη θέλησή του. Τότε, θα βρεθεί σε μια αλλιώτικη εκδοχή της πραγματικότητας και το μόνο που θα έχει μαζί του είναι ένα πορτοκαλί σημειωματάριο. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα βαθύ προσωπικό τραύμα, αλλά κι ένα Ινστιτούτο που προσπαθεί να επωφεληθεί από την οικονομική κρίση. Προκειμένου να ερμηνεύσει τον αποσπασματικό κόσμο που εμφανίζεται σε κάθε του βήμα, καταγράφει τα πάντα στο σημειωματάριο. Όταν τελικά συνειδητοποιεί τι μπορεί να συμβαίνει, προσπαθεί με κάθε τρόπο να επανέλθει στην πραγματικότητα. Ωστόσο, μοιάζει ανήμπορος να ξυπνήσει…”

Image: © George Pavlopoulos

Η Χάνα Σιγκούλα διαβάζει Αμάντα Μιχαλοπούλου

Hannah Singula

Υπέροχα νέα για την Αμάντα Μιχαλοπούλου: η συγγραφέας θα συμμετάσχει στο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του Βερολίνου στις 17 Σεπτεμβρίου οπότε και θα διαβαστούν από την ηθοποιό Χάνα Σιγκούλα αποσπάσματα από βιβλία της.
Στις 17/9 θα διαβάσουν εναλλάξ, ελληνικά και γερμανικά, αποσπάσματα από τη “Γυναίκα του Θεού”, και την επόμενη ημέρα, στις 18/9, η Γερμανίδα ηθοποιός θα διαβάσει αποσπάσματα από το δοκίμιο της Αμ. Μιχαλοπούλου «Μικρό ημερολόγιο ευπιστίας», ένα κείμενο που επιχειρεί μια σύγκριση της πίστης στον Θεό και της πίστης στη λογοτεχνία.

Φωτό: Καθημερινή. 

Περισσότερα στην Καθημερινή εδώ.

H Οντέτ Βαρών-Βασάρ στο συνέδριο της Unesco στο Παρίσι

Odette-portrait

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η Οντέτ Βαρών-Βασάρ θα συμμετάσχει στο συνέδριο της Unesco στο Παρίσι με τίτλο “Parcours judéo-espagnols et patrimoine en Méditerranée” στις 15 Σεπτεμβρίου, 2014.

Φωτό: © Οντέτ Βαρών-Βασάρ.

 

Νέα δίγλωσση ψηφιακή πύλη για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στο χώρο της λογοτεχνίας και της τέχνης

prinzinger-redaktion-630x354

Υπέροχα νέα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στο χώρο της λογοτεχνίας και της τέχνης. Η εξαιρετική ελληνίστρια, Dr. Michaela Prinzinger, εγκαινίασε τη δίγλωσση ψηφιακή πύλη, www.diablog.eu

Στο diablog.eu μπορείτε να διαβάσετε μεταξύ άλλων (στα ελληνικά και στα γερμανικά) ένα διήγημα της Αμάντα Μιχαλοπούλου καθώς και ένα κείμενο του Γιώργου Παυλόπουλου.

Image: Frieder Schubert